Előzzük meg a bajt

A kockázat annyit jelent, hogy valami kiszámíthatatlan, nem tudjuk megvalósul-e. Ha igen, akkor is váratlanul és általában negatív hatással fenyeget. Ezt a kockázatot a veszély „alkotja meg”. Kockázat, ha körültekintés nélkül átmegyünk az úton. Jöhet balról és jobbról is egy autó, de vagy jön, vagy nem. Kockáztatjuk a testi épségünket, az életünket. Legalábbis mi már tudatában vagyunk ennek a veszélyével. Nem úgy, mint például, ha egy gyereket nézünk, aki vakmerő, mert még nem tudja a veszélyeket felfogni. Őt a mi kötelességünk megtanítani minderre. Idő, mire egy ilyen egyszerű feladat is berögzül.

De mi is így vagyunk, ha egy ismeretlen területen találjuk magunkat, ahol nem ismerjük a veszély forrásokat, nem tudjuk, hogy esetleg egy adott gép milyen sérüléseket képes okozni, így ilyenkor óvatosabban állunk a dolgokhoz. Ugyanez van a munkahelyünkön is. Mindegy, milyen területen dolgoztatunk, a tényen nem változtat, kötelező egy kockázatértékelést elvégeztetnünk. A vállalkozások tevékenységének megkezdését megelőzően szükséges ezt elvégeztetünk, majd újra és újra felül kell vizsgáltatni. Legalább három évente, kivéve, ha súlyos munkahelyi baleset történik, vagy ha nagymértékben megváltoznak a körülmények. Ilyen értékelést csak és kifejezetten munkavédelmi szakember készíthet el. Ha nem tudod, hol is kezd, akkor kiváló segítséget nyújt majd neked az Active Safety csapata, akik kifejezetten munkavédelemmel foglalkoznak. Nem tehetjük meg, hogy az embereink testi épségét kockára tegyük a siker érdekben, hiszen egy emberi élettől semmi nem lehet fontosabb.

Nem éri meg a kockázatértékelés, és egyéb munkavédelmi előírás elmulasztása, hiszen súlyos büntetéseket kaphatunk miatta. Tudd biztonságban a vállalkozásod és az embereid, hisz ne feledd, mindenki egy célért küzd, együttes erővel.