Valóban minden kép csalás?

Ha azt mondom, hogy egy jó habos kávé reklámja, vagy egy ízletes, szaftos hamburger reklám, esetleg egy jól pergő tészta és ízletes szósz képe, mindenkinek összefut a nyál a szájában. A média hatalmas erőt fektet abba, hogy minél inkább olyan képeket, anyagokat, reklámokat tudjanak megalkotni, amely hatására az ember nem csak éhes lesz, de annyira megkívánja azt az ételt, hogy bizony meg is fogja venni. Mindannyian ismerünk ilyet, akarva akaratlanul is. Ha valakiben felmerült már a kérdés, és utána nézett, vajon hogyan is csinálják ezeket az anyagokat, azt tapasztalhatta, hogy számtalan esetben mesterséges anyagokat használnak a tökéletes cél elérése érdekében.

Milyen anyagok ezek? Például olvashatunk arról, hogy egy jó habos kávé tökéletes adalék anyaga a reklámfilm elkészítésének, vagy a tökéletes képek magalkotásának idejére a borotvahab. Miért is? Nem esik össze, szép az állaga, tökéletesen mutat mind a videón, mind a képeken. Mégis, ha megkérdezem, ivott-e már valaki borotvahabos kávét, a válasz rögtön érkezik, dehogyis! Még csak azt kellene. Hogyan is van akkor ez? Átverés az egész? Próbáljunk csak otthon csinálni egy jó habos kávét, és arról aztán egy tökéletes képet. Mint például a reklámban. Sikerült? Nem valószínű. A kérdés itt azt gondolom nem is ez. Hanem hogy valójában minden reklám és ételfotó átverés-e? És attól, hogy ilyen anyagokat használnak még a termék lehet-e tökéletes? És a következő kérdés, ami mindenből következik, hogy lehetséges-e úgy megcsinálni ezeket az anyagokat, hogy nem használunk csaló anyagokat? Illetve létezik-e olyan gyártó, aki ezt ellenzi, és csak a természetes terméket fotózza?

Nos a válaszok igen szerte ágazóak lehetnek. Fényéveket lehetne ezeken vitatkozni, és az is biztos, hogy gyártó és gyártó között is eltérő véleményeket olvashatnánk, mint ahogyan fogyasztó és fogyasztó közt is. Ezek a kérdések azonban a mai média világ leggyakoribb kérdései, talán a legfontosabbak is az ételfotózás és a reklámanyag készítés témakörén belül. Egy biztos, lehet tökéletes képet csinálni csalás nélkül is.